Hoe kun je UGC inzetten voor marketing?
Bij marketing draait het allemaal om het opbouwen van een band met je doelgroep. De traditionele vorm van marketing, waarbij bedrijven proberen hun eigen product bij de consument te promoten, blijkt steeds minder effectief. Consumenten hebben namelijk steeds meer behoefte aan de eerlijke mening van medegebruikers. Hierin speelt UGC, user generated content, een essentiële rol. UGC is content die gemaakt wordt door de gebruikers van jouw product. Wanneer je UGC slim inzet, kun je ervoor zorgen dat de betrokkenheid van je publiek toeneemt. Hoe kun je user generated content het beste slim inzetten?
Identificeren aan aanmoedigen van gebruikers
Wanneer je UGC wilt inzetten voor marketing, is het allereerst belangrijk om vast te stellen waar gebruikers content delen die voor jouw bedrijf relevant is. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om social media platformen, zoals Instagram en TikTok, maar ook om forums of websites. Als je eenmaal weet waar de content voornamelijk geplaatst wordt, kun je je gebruikers stimuleren om hierop content te maken. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door gebruikers te taggen, of hashtags te introduceren die mensen kunnen gebruiken. Door het maken van UGC actief te stimuleren, vergroot je de kans op waardevolle UGC.
Beloon enthousiaste gebruikers
Een andere slimme strategie is om fans die je product promoten te belonen. Je kunt dit doen door deze gebruikers te benoemen tot ambassadeur. Laat ze bijvoorbeeld vaker je product promoten en beloon ze hiervoor, in de vorm van bijvoorbeeld kortingen of producten. Ook kun je ervoor kiezen om de beste content uit te zoeken en te delen op je eigen kanalen. Hiermee laat je zien dat je de content van je gebruikers waardeert, waarmee je het delen van UGC stimuleert. Daarnaast versterk je op deze manier de band met je gebruikers.
Laat zowel positieve als negatieve content zien
Consumenten vertrouwen de mening van andere gebruikers op het moment dat zij een aankoop willen doen. Daarom is het belangrijk om positieve gebruikerservaringen, foto’s en posts te delen. Dit versterkt het vertrouwen van de gebruikers in jouw product en vergroot de kans dat zij dit daadwerkelijk aanschaffen. Aan de andere kant, is het belangrijk om ook negatieve UGC te omarmen. Negatieve beoordelingen bevorderen de transparantie en het vertrouwen. Wanneer op een website bijvoorbeeld alleen positieve reviews te zien zijn, wekt dit wantrouwen op bij potentiële klanten. Daarnaast willen klanten de voor- en nadelen kunnen afwegen bij de aankoop van een product. Zorg er daarom voor dat zowel positieve als negatieve UGC gemakkelijk vindbaar is op je website en sociale media kanalen.